Beograd-Singidunum, četvrti deo

Rimski kastrum

U prošlom nastavku ušli smo u rimsku tvrdjavu (kastrum) kroz jugoistočnu kapiju, koja se nalazila na kraju Knez Mihailove ulice, tačnije  kod zgrade Biblioteke grada Beograda.

Medjutim, potrebno je sada nešto više reći  o dimenzjama kastruma. Ranije smo najavili da je on bio sagradjen: delimično na prostoru današnjeg grada, parka Kalemegdan i prostoru Beogradske tvrdjave.

Arheološkim iskopavanjima konstatovani su pravci sva četiri  bedema kastruma, što je omogućilo da se ustanove njegove dimenzije.

Severozapadni bedem kastruma (delimično danas vidljiv) nalazi se ispod temelja severozapadnog  srednjevekovnog bedema (radi lakše orijentacije to je onaj bedem gde je Pobednik i gde je kapija kojom se izlazi u Donji grad). Prema tome, dužina kastruma, od Pobednika do zgrade Biblioteke u Knez Mihailovoj ulici, iznosi 570 metara.

Severoistočni bedem kastruma konstatovan je ispod eskarpe srednjevekovnog bedema na Gornjem gradu (delimično vidljiv) i na Malom Kalemegdanu kod paviljona Cvijeta Zuzorić, dok je jugozapadni bedem istražen ispod  velike šetne staze kojom se ulazi na Kalemegdan stepenicama, koje se nalaze naspram zgrade francuske ambasade. Zahvaljujući ovome otkriću, ustanovljena je i širina rimskog kastruma (staza-Cvijeta Zuzorić) i ona iznosi 330 metara. Prema tome, dimenzije kastruma u Beogradu, rimskom Singidunumu, su 570 x 330 metara.

Ispod spoja severozapadnog i severoistočnog srednjevekovnog bedema, a ispod kule u kojoj je danas opservatorija, otkrivena je rimska kula i deo bedema koji je išao prema reci i štitio rimsko pristanište koje se nalazilo u Donjem gradu.

Veliki francuski pisac Alber Kami napisao je: ima jedno vreme da se živi i jedno vreme da svedoči da se živelo. Arheolozi nastoje da potkrepe ovu istinu.

Advertisements

1 Response to “Beograd-Singidunum, četvrti deo”


  1. 1 Viktor February 4, 2007 at 6:21 pm

    Odlična serija unosa o Beogradu. Samo nastavite!


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: