Beograd-Singidunum, peti deo

rimski bedem i kula

Deo Beograda koji zovemo Kalemegdan čine četiri nedeljive celine: Gornji grad, Donji grad, Mali Kalemegdan i Veliki Kalemegdan.

U prethodnim nastavcima videli smo da je rimski legijski logor (castrum legionis) pokrivao sve ove celine s tim što je, treba dodati, zahvatao i deo grada.

Istoriju svoga grada treba znati i upoznati.  Krajičkom oka ureži svaki detalj, ako ne znaš šta  si video pitaj nekoga, pogledaj i neku sliku, možeš i ovu koja je pred tobom. Sigruno si prolazio ovim delom Kalemegdana, možda si stajao na ovom mostu, koji je na slici, i šaputao devojci da je voliš. Most presvodjuje jedno daleko vreme na putu od Zindan kapije do ulaza u Gornji grad, koji je čuvan velikom kulom – zvanom Dizdareva kula, u kojoj je, danas, opservatorija astronomskog društva Rudjer Bošković.

Celom dužinom priložene slike pruža se srednjevekovni severoistočni bedem Gornjeg grada sa svojom eskarpom. Ispred eskarpe je srednjevekovni rov. Prilikom čišćenja eskarpe i rova, otkriven je deo severoistočnog bedema i kule rimskog vojnog logora-kastruma. Na ovom mestu rimski bedem je najbolje i visinom najviše sačuvan od svih mesta na kojima je, do danas, konstatovan. Na slici je obeleženo mest0 rimskog bedema i kule, konzerviranih i srećno uklopljenih u eskarpu srednjevekovnog bedema. Ovde je vidljiva temeljna zona  i četiri reda kvadera bedema kastruma. Inače debljina bedema kastruma u Singidunumu iznosi 2,30  metara što je konstatovano još 1942. godine, podkopavanjem severozapadnog bedema kastruma na kome leži  srednjevekovni bedem.

Davno je rečeno da slika više kazuje nego hiljadu reči. Toj konstataciji nemam šta da dodam… jedino da ponovim, duga je istorija Beograda.

Advertisements

0 Responses to “Beograd-Singidunum, peti deo”  1. Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: