Beograd-Singidunum, šesti deo

Rimska ulica  Upoznali smo se da dimenzijama rimskog  kastruma u Singidunumu, videli kako izgledaju bedemi, red je, sada, da udjemo u unutrašnjost ove rimske tvrdjave u kojoj je boravila jedna legija. A i to smo rekli, bila je to IV Flavia.

Da vas razočaram. Nije od arhitekture mnogo otkriveno u unutrašnjosti kastruma, nije, istina, ni mnogo istraženo. Čim predjete tramvajske šine i udjete na Kalemegdan iz Knez Mihailove ulice i odmah levo, u parku, otkrivene su tri rimske ulice, koje danas ne možete videti, ali od kojih jednu vidite na ovoj slici. Budite za trenutak arheolog i tako je posmatrajte. Ne očekujte da će te na slici videti rimsku ulicu rekonstruisanu poput Knez Mihailove ulice, u pitanju su arheološki ostaci.

Ali, pre nego što kažem nešto o ovim ulicama, reći ću vam i ovo: rimski imperatori kad su slavili trijumf (pobeda nad nekim narodom) u Rimu, u povorci, ispred imperatora, išli su zarobljenici, nošeni su opljačkani predmeti itd, a u imperatorovim kolima, odmah uz imperatora, stajao je rob, koji mu je šaputao na uvo: ne zaboravi da si smrtan.

Tako su i naše rimske ulice i gradjevine (vojničke barake) vremenom postale… da ne završim misao. Ni imperatori ni rimska arhitektura nisu izuzetak večitog kretanja.

Na slici ispod koje piše rimska ulica jasno se vidi da je ulica više puta obnavljana, vide se njeni ivičnjaci, zatim jama i zid preko jame. Sve gornje slike daju detalje ove ulice.

Istorija ulice sagledana je kroz njeno prvobitno trajanje, njeno napuštanje-presečeno jamom i na kraju njeno negiranje jamom i novim zidom, sagradjenim preko ulice i preko jame. Koliko gradjevinskih promena samo na jednom malom detalju i sve u periodu trajanja rimskog kastruma. Ne zaboravite, kastrum je na ovom mestu trajao više od četiri veka, tačnije od kraja prvog do sredine petog veka nove ere.

Pored otkrivenih ulica, otkrivene su i barake u kojima su stanovali legionari. Barake su gradjene ciglom i kamenom. Ispred ulaza u barake, a pored ulice, nalazio se trem sa stubovima. Izmedju trema i ulice otkriveni su kanali za odvod kišnice. I ulice i barake izgradjene su u pravilnom arhitektonskom sklopu, u odredjenim periodima trajanja kastruma.

Šetajujći parkom Kalemegdan, svejedno bio to Veliki ili Mali Kalemegdan, znajte da su, samo nekoliko santimetara ispod površine parka, rimskim ulicama, kojih više nema, koračali, a u barakama se odmarali, rimski legionari čiji je osnovni zadatak bio da na Dunavu, u Singidunumu, brane granicu (limes) rimske imperije i granicu prostiranja rimske kulture.

Ipak, da ponovimo, ovo je samo jedan isečak iz sedam hiljada godina duge istorije Beograda.

Advertisements

0 Responses to “Beograd-Singidunum, šesti deo”  1. Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: