Portret Makrina-remek delo rimske umetnosti

Portret Makrina Portret rimskog cara Makrina, čije puno ime i titula glase: Imperator Caesar Marcus Opellius Severus Macrinus Augustus.

Makrin je poreklom bio Mavar, a po vokaciji pravnik. Organizovao je ubistvo zloglasnog cara Karakale i vojska je Makrina proglasila za cara, a senat odobrio. Kako ga je vojska proglasila za cara tako ga je, pošto nije hteo da udovolji njenim zahtevima, i ubila. Makrin je vladao od 11. aprila 217 do 8. juna 218. godine.

Portret Makrina slučajno je nadjen, i delimično oštećen, prilikom dubokog oranja u ataru sela Boleč kod Beograda, na nekadašnjoj gradskoj teritoriji Singidunuma (ager Singidunensis).

Predpostavlja se da je bista Makrina mogla biti postavljena u nekoj vili sa carskog imanja ili možda na posedu kakvog uglednog rimljanina koji je bio blizak Makrinu.

I  veliki svetski muzeji rado bi poželeli da u svojoj postavci imaju ovakav eksponat, a on, danas, čami u depou jednoga muzeja. I to muzeja prestonice jedne države, a muzej se zove Muzej grada Beograda.

Advertisements

1 Response to “Portret Makrina-remek delo rimske umetnosti”


  1. 1 lusija February 20, 2007 at 12:34 pm

    to me nimalo ne čudi. kod nas u državi se veoma malo značaja pridaje arheološkim i istorijskim istraživanjima, do te mere da je ono nalazište kod Sremske Mitrovice prvo otkopano, a posle zakopano.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: