Rezidencija Karadjordjevog sina kneza Aleksandra

Spasićevo zdanje

Kada je Miloš Obrenović abdicirao 1839. godine i napustio Srbiju, nasledio ga je njegov stariji sin Milan, koji je umro posle mesec dana, pa je presto pripao Mihailu (posle druge vlade biće ubijen u Košutnjaku), koji je nastavio despotski da vlada, poput oca mu Miloša, pa je i on prognan iz zemlje. Ustavobranitelji su 1842. godine doveli na presto Karadjordjevog sina Aleksandra Karadjordjevića, koji je vladao do 1858. godine. Za potrebe Dvora Srbija je otkupila od Stojana Simića kuću u kojoj će rezidirati knez Aleksandar (gornja slika)

stari konak, spasicevo zdanje, dvorac kneza mihail

Na gornjoj slici, gledano iz današnje ulice Kralja Milana, vidimo:

 • Levo Stari dvor (danas Skupština grada Beograda), gradjen od 1881 do 1884. godine.
 • U sredini je rezidencija Karadjordjevog sina kneza Aleksandra (kuća Stojana Simića, na prvoj slici, gore, jasnije vidljiva). Posle ubistava Aleksandra Obrenovića i Drage Mašin 1903. godine, sledeće 1904. godine, nekadašnja rezidencija Aleksandra Karadjordjevića je srušena. Danas je na tom mestu parkovski prostor.
 • Sasvim desno je zgrada, koja je, po projektu Koste Šrepalovića, izgradjena posle 1860. godine za potrebe kneza Mihaila. U jednom periodu u zgradi su bila različita ministarstva. Zgrada je srušena da bi se na njenom mestu izgradio, danas vidljiv, Novi dvor, koji je gradjen o d 1911 do 1918. godine, i u kome je danas Kabinet Pretsednika Republike Srbije.

maršalat

Na ovoj slici vidi se levo zgrada Starog dvora, desno je Novi dvor a u sredini polukružna zgrada Maršalata dvora. Zgrada je srušena posle Drugog svetskog rata.

Najnovija slika ovog kompleksa dvorova bila bi ona koju bi vi sami sebi dočarali, i to tako, ako bi, danas, za trenutak, šetajući, zastali u ulici Kralja Milana i levo pogledali Stari dvor, desno Novi dvor a gledajući izmedju dvorova, prisetili se ovog kratkog prikaza jednog trenutka istorije Beograda, izgubljenog i sagledanog u vremenu i prostoru.

Burna je i duga tvoja istorija Beograde – lepotom i ljubavlju zagrljen prekrasni grade…

Advertisements

6 Responses to “Rezidencija Karadjordjevog sina kneza Aleksandra”


 1. 1 laki September 29, 2007 at 2:22 am

  uzasno je i ne oprostivo sto su vlasti 1904 sa Karadjordjevicima srusili nesto sto pipada istoriji i narodu,a mislim na stari konak i dvor kneza mihajla…Ja bih sada da imam vlast-ne bas isao toliko daleko da srusim predsednistvo i rekonstruisem dvor kneza mihajla,ali bih zasigurno podikao identicnu zgradu Simicevog zdanjai time bi dobili i rehabilitaciju poslednjih Obrenovica i jednu zdradu koja ni najmanje ne manjka beogradskom narodu i kuturi-ni manje ni vise, nego bi predstavljala muzej dinastije obrenovic

 2. 2 gile November 4, 2007 at 10:34 pm

  Dolaskom Karadjordjevica na vlast, posle ”Majskog prevrata” Srbiji ide samo nizbrdo.
  Analizirajte ove dve dinastije, jasno stavite sve pozitivne i negativne stvari koje su se desavale za njihove vladavine i videcete da su Obrenovici ucinili za Srbiju mnogo vise nego Karadjordjevici koji su nam sa Balkanskim ratovima i I svetskim ratom zapecatili sudbinu, a da ne govorim o Kraljevini Srba, hrvata i slovenaca.
  Obrenovici su jasno znali sta je srpsko i dokle je Srbija i nisu bili pretendenti na ostale delove bivse SFRJ.

 3. 3 facebook marketing May 10, 2014 at 6:31 am

  I’ve read some good stuff here. Definitely price bookmarking for revisiting.
  I wonder how so much effort you put to make this type of fantastic informative site.

 4. 4 J L F LAMBERT January 26, 2016 at 11:47 pm

  Добар дан. Коме да питам за дозволу да ставим фотографију другог Маршалата у једну књигу коју ћу да издајем ? Хвала.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: