FELIX ROMULIANA

I Tanjug i Televizija Beograd i Ministarstvo inostranih poslova objavili su da je Gamzigrad svrstan u svetsku kulturnu baštinu.

Bio je dug put dok se nije saznalo koja je namena ovog, danas, dobro sačuvanog antičkog lokaliteta u istočnoj Srbiji, na teritoriji koja je početkom prvog veka nove ere bila uključena u Rimsko carstvo, i to najpre kao deo provincije Gornja Mezija, a kasnije, od kraja trećeg veka, kao deo provincije Priobalska Dakija.

Takodje, dugo vremena predpostavljalo se da je Gamzigrad veliki vojni logor (castrum), dok arheološkim iskopavanjima nije potvrdjeno da se radi o raskošnoj palati -spomeniku rimske dvorske arhitekture, izgradjene za kratko vreme i to po volji i zamisli jednog cara – Galerija (vladao kao avgust od 305 do 311. godine). Galerije je rodjen i sahranjen u Priobalskoj Dakiji u mestu koje je po svojoj majci Romuli nazvao Felix Romuliana.

Godine1984 konačno je rešena zagonetaka Gamzigrada i njegovog antčkog imena. U jednom delu carske palate, u gradjevini sa mozaičkim podovima i zidovima oslikanim freskama, pronadjen je veliki kameni blok sa natpisom FELIX ROMULIANA:

Felix Romulina

Advertisements

0 Responses to “FELIX ROMULIANA”  1. Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: