Rimske terme na trgu ispred Filozofskog fakulteta u Beogradu

Dok ste letos sedeli ispred knjizare Plato, tačnije na prostoru izmedju zgrade Filozofskog fakulteta i Kapetan Mišinog zdanja u Beogradu, na omanjem trgu gde je Njegošev spomenik (a zašto se ovaj trg ne bi mogao zvati i Njegošev trg?!) i pili kafu ili se udvarali nekoj studentkinji, ili bili, u nekom periodu, na nekom od protestnih skupova, niste ni mogli da pretpostavite šta se, nekad, nalazilo na mestu gde ste sedeli ili stajali, na besprekorno popločanom trgu.

Pogledajte ovu sliku, za trenutak sedite u stolicu u kojoj ste letos sedeli i istorija Beograda počeće, gledanjem ove slike, polako da se odmotava. Jer, istina je da slika sve govori, zapisujuići neumitno vreme i vekove.

Rimske terme u Beogradu

Ali, bez uzvika, uh, nisam znao, do ovog momenta, gde sam letos sedeo. Ne bojte se niste mogli propasti, čak ni u rimski bunar, koji je, možda, bas bio ispod vaših nogu. On jedobro osiguran i pokriven. Istina, dubok je.

Pogledajmo, dalje, zajedno sliku. U prvom delu slike, sleve strane, su tri apside rimskih termi koje ste sigurno primetili, jer je jedan deo konzerviran, ali niste znali da su terme sagradjene krajem trećeg veka nove ere. Desno od apsida termi je krov fiskulturne dvorane Filozofskog fakulteta koja je pravljena 1972. godine i preko koje, danas, prelazimo iz Čika Ljubine u Vasinu ulicu ili obratno. Mozda ste se nekad i oklizali i pali na uglačanom mermeru. Ko zna, koliko je bilo tu padova. Malo simbolike, a i u susednim zgradama.

Dalje, na slici, ispred dvorane je rimki bunar, spolja četvrtast a iznutra okrugao (o njemu ćemo nešto reći u nekom od sledećih postova). Iza bunara, prema Vasinoj ulici, je nastavak prostorija rimskih termi koje sa apsidama čine celinu i koje su, nekad, bile vidljive na površini današnjeg trga, iskazane drugom bojom mermera u niveleti trga. Mermerne ploče su postavljene tako da prate ove rimske zidove koji su ostali duboko u zemlji. Želja je bila da se i vizuelno dobija istražena celina termi. Jedino su apside izidane iznad površine trga i tako postale danas vidljive. Kasnijom rekonstrukcijom dela trga ove ploče su skinute. Šteta!

Iza termi, koje sam istrazio sa svojom ekipom 1972. godine, levo, skoro do današnjeg trotoara u Vasinoj ulici, gde je, danas, onaj lepi cvetnjak, ukopana je savremena cistrena za mazut.

Najzad, kad se izadje sa trga, u Vasinoj ulici, je autobuska stanica. Izlazeći sa trga i sedeći u nekom  autobusu, naviru razmišljanja o istoriji svoga grada. Arheolozi će vam reći, prijatelju moj, duga je istorija Beograda. A Njegoš koji se godinama druži, na ovom trgu, sa studentima, pridružiće se arheolozima i reći: Pokolenja dela sude, što je čije daju svjema. Ovoga puta moćnom Rimu.

I na kraju analize priložene slike, mladost ove zemlje – izlazeći iz hramova nauke, što s leve i desne strane grle ovaj trg i deo istorije Beograda, nastaviće, idući putevima istine, da nama i svetu prenose duboku poruku Njegoševih stihova: Na Borise, Vukašine opšta grmi anatema, gadno ime Pizonovo ne sme kaljat mjesecoslov…

Teško onom ko svoj i tudji kalendar (mjesecoslov) pokuša da ukalja, pogotovo kalendar istorije.

Advertisements

2 Responses to “Rimske terme na trgu ispred Filozofskog fakulteta u Beogradu”


  1. 1 http://www.aipbboussac.fr/forum/index.php?usr_login=SpanishOne&btn_submit=Find&t=finduser December 20, 2012 at 9:00 pm

    Thanks a lot for sharing this with all folks you really recognize what you’re talking about! Bookmarked. Kindly

    additionally visit my site =). We

    may have a link alternate agreement among us!


  1. 1 Beograd koji nestaje: Rimske terme na Studentskom trgu i Platou - MediaSfera Trackback on May 16, 2018 at 12:28 am

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: