Rimski bunar na trgu ispred Filozofskog fakulteta u Beogradu

Na Kalemegdanu, u Beogradu, postoji objekat poznat pod imenom Rimski bunar. Oni koji su pozvani za interpretaciju njegove istorije i gradnje, kažu da je sagradjen u 18 veku i da ne potiče iz rimskog perioda.

Medjutim, u Beogradu zaista postoji, bolje reći postojao je, rimski bunar otkriven i istražen na pjaceti izmedju zgrade Filozofskog fakulteta i Kapetan Mišinog zdanja, ili na Platou kako ovaj prostor nazivaju, ili kako sam ubedjen da se ovaj trg može zvati i Njegošev trg, pošto je tu spomenik Njegošu (ovaj predlog podupire postojanje Trga Nikole Pašića, Dimitrtija Tucovića itd. Ali ovim pitanjima neka se bavi Komisija za imenovanja ulica i trgova u Beogradu).

Prilikom gradnje, 1972. godine, fiskulturne dvorane za potrebe Filozofskog fakulteta, otkriveni su ostatci rimske arhitekture. Arheološkim istraživanjima, horizontalne i vertikalne stratigrafije na ovom lokalitetu, jasno su se mogla izdvojiti tri antička gradjevinska horizonta, od kojih najstarijem pripaduju kuće pravljene od pletera sa podovima od razmućene zemlje, srednjem gradjevina zidana kamenom i najmladjem objekat rimskih termi, danas delimično vidjivih na ovom trgu, pošto je jedan deo termi konzerviran.

Takodje, prilikom arheoloških radova ovde je otrkiven i rimski bunar čije se postojanje vezuje za najstariji horizont kuća od pletera, koje su datovane nalazima novca i drugog pokretnog arheološkog materijala u prvu polovinu drugog veka nove ere, a time i nastanak bunara.

Unutrašnjost bunara je istražena do dubine od tri metra, ali je njegovo dalje čišćenje unutrašnjosti bilo prekinuto zbog opasnoti a takodje i zbog dovoljno dobijenih elemenata da se sagleda njegov način gradnje. Jer, bunar po projektu uredjenja ovog trga nije trebao da ostane.

Bunar je zidan opekom i delimično kamenom. Unutrašnjost bunara je prečnika 0,80 metara. Ono što je interesantno reći je da je unutrašnjost zidana tako da je na odredjenoj visini, celom dubinom bunara, ostavljena po jedna upuštena opeka koja je služila kao gazište, kojim se silazilo u bunar radi čišćenja. Ova gazišta se sprialno spuštaju prema dnu bunara.

Sa tri ukonponovano (1,2,3) priložene slike vidi se izgled bunara gledan odozgo, iznutra i spolja.

Bunar je prilikom popločavanje trga ostao ispod nivoa današnje nivelete trga, koji je, danas, popločan mermernim pločama.

Rimski bunar

Advertisements

0 Responses to “Rimski bunar na trgu ispred Filozofskog fakulteta u Beogradu”  1. Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: