Židovarsko blago

Židovarsko blago

Ako svratite u Vršac na čašicu dobrog vina ili poželite da paraglajderom poletite sa Vršačkog brega i u letu divite se lepoti ovog banatskog grada, a kad se, posle nezaboravnog leta, prizemnite svratite i do Gradskog muzeja gde ćete saznati nešto više o jednoj od najlepših arheoloških ostava, nadjdenih na teritoriji Republike Srbije.

Ostava je otkrivena u blizini banatskih sela Orešac, Dupljaja i Grebenac, na istočnom rubu Deliblatske peščare, na lokalitetu zvanom Židovar. Ova bogata ostava, sa više od dvesta predmeta, od srebra i ćilibara, težine veće od dva kilograma, suptilno je sagledana i arheološki interpretirana, u vremenu i prostoru, trudom trojice mladih doktora nauka sa Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Kad pročitate ovu knjigu i vidite otkrivene predmete doživljaj će tek tada biti potpun.

Ostavu sačinjavaju srebrne kutije za čuvanje dragocenosti, nakit i toaletni pribor. Nastala na razmedju stare i nove ere i na granici Dačana i Skordiska ova ostava svojom brojnošču predmeta i raskošnošću svrstava se u dragulje minulih vremena.

Neka vas prilozena slika, dela ove ostave, ne ostavi ravnodušnim.

Advertisements

0 Responses to “Židovarsko blago”  1. Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: