BEOGRAD – Rimske terme

Rimske terme

Kopajući, 1968. godine, rov u koji bi se postavila cisterna za mazut iz koje bi se grejale prostorije zgrade u ulici Studentski trg br. 16, naišlo se, u severozapadnom delu parka na Studentskom trgu u Beogradu, na dobro očuvane ostatke rimskih zidova.

Arheološkim iskopavanjima, iste godine, ustanovljeno je, na osnovu očuvanih bazena i podnog grejanja, da se radi o ostacima rimskih termi (kupatilo).

Terme su u potpunosti istražene, konzervirane i dugo godina bile pristupačne i vidljive posetiocima ovog parka, u kome su, danas, spomenici Josifu Pančiću, Jovanu Cvijiću i Dositeju Obradoviću.

Napomenimo da su terme bile srećno uklopljene u raster ovog parka ali, vremenom terme su postale smetiše i najzad su zatrpane tako da većina stanovnika ovog grada i ne zna za njihovo postojanje.

Otkrivene i zatrpane terme su iz rimskog perioda, onog perioda kad imamo prvo zapisano poznato ime našeg grada: Singidunum. Grada koji je u rimskom periodu imao približno oko dvadest hiljada stanovnika i igrao značajnu ulogu u Rimskom carstvu time što je uzdignut na rang municipiuma i kolonije – statusa kojima su vrednovani rimski gradovi.

Evo još jednog primera kako se Beograd odnosi prema svom kulturnom nasledju. U jednom od prošlih postova, citirajući Njegoša, napisao sam: teško onom ko ukalja kalendar istorije. Ovim primerom Beograd ga ne samo da kalja, već ga je dobro… da ne završim misao.

Nobelovac Albert Camus napisao je: Il y a un temps pour vivre et un temps pour temoigner de vivre. Kako li će sledeće generacije svedočiti o vremenu u kome mi živimo?

Advertisements

0 Responses to “BEOGRAD – Rimske terme”  1. Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: