BEOGRAD i njegova Tvrdjava

beogradska-tvrdjava-za-blog.jpg
Na poslednjem uzvišenju zatalasane Šumadije prema severu, na rtu koga zapljuskuju vode moćnih reka Save i Dunava, traje već dve hiljade godina ona dragulj Beograda – Beogradska tvrdjava.

Počeli su da je grade, na prelazu prvog u drugi vek nove ere, rimski legionari da bi je Huni razorili a potom, tokom srednjeg veka, obnavljana je i rušena više puta. Gradili su je Srbi, rušili Turci, obnavljali Austrijanci i tako iz veka u vek ona je menjala svoj obim, izgled i gospodare, prevazilazeći svojim trajanjem mnoge generacije i vekove.

Oni koji žele da se detaljno upoznaju sa njenom istorijom preporučujem da pročitaju knjigu Marka Popovića koji je godinama radio na istraživanju Beogradske tvrdajve i svoje rezultate i rezultate drugih naučnika srećno ukonponovao u svoju knjigu Beogradska tvrdjava (drugo dopunjeno izdanje izašlo je 2006. godine, prvo 1982)

Čitajući ovu knjigu nameće se istina da je istorija Beogradske tvrdjave ne samo duga nego i veoma burna. Pisana je istorija glavnog grada Srbije krvlju i kamenom ali uvek je grljena ljubavlju i vremenom. Jer, istorija Beograda je istorija njegove tvrdjave.

Srećan sam da je i moja malenkost svojim istraživanjima doprinela da se Beogradska tvrdjava saglela u što boljem svetlu kako u vremenu tako i u prostoru.

Advertisements

0 Responses to “BEOGRAD i njegova Tvrdjava”  1. Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: