O tugo srpska golema si

Mileševa je bila u srednjem veku po svom značaju odmah iza prekrasne Nemanjine Studenice i prirodno je da je Mileševi poklanjana značajna pažnja kako u konzervatorskom smislu tako i arheološkim iskopavanjima.

Zavod za zaštitu spomenika Republike Srbije vršio je arheološka iskopavanja u porti manastira Mileševe a takodje i Arheološki institut. Ovim iskopavanjima otkriveni su temelji srednjovekovnih konaka duž severne i istočne strane porte. Temelji konaka su istraženi i konzervirani i dugo vremena su blili vidljivi a onda je došao Filaret-episkop mileševski i ono što je nekad bilo vidljivo jednostavno porušio. On danasi ruši staro i zida na svim stranama porte nekakve gradjevine. To je već uradio u severnom delu porte, a na gornjoj slici se vidi deo uz istočni bedem kako se ruše i kamionima odvoze konzervirani delovi temelja srednjovekovnih konaka.

Pitam se koje dozvolio da se konzervirano ruši i takodje se pitam da li je gospodin Filaret najveći stručnjak za srpsku srednjovekovnu arhitekturu. Uobičajeno je kod Srba: ja dodjem na vlast i radim po svome i niko mi niša ne može. Čini mi se  ni  Filaretu. A nama običnim smrtnicima jedino može ostati vapaj uz jedan veliki krik: O tugo srpska golema si.

Advertisements

1 Response to “O tugo srpska golema si”


  1. 1 Dusan October 2, 2008 at 11:03 am

    Previse zalosno…


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: