Kazali su mi da mi je majka dala ime Dragoljub. Majku nisam zapamtio. Prezimenom pripadam porodici Bojovića. Rodjen sam, tri godine uoči rata – strašnijeg od svih Barbisovih, Diamelovih i Remarkovih vizija o njemu, i to 27. januara 1938. godine u selu Sedobru, opština Prijepolje, Republika Srbija. Osnovnu školu učio sam u Srbobranu u Vojvodini i Sedobru, gimnaziju u Prijepolju a maturirao u Novom Pazaru. Završio sam Filozofski fakultet Univerziteta u Beogradu, grupa za arheologiju. Radni vek proveo sam kao arheolog u Arheološkom društvu Jugoslavije i Muzeju grada Beograda – proučavajući istoriju Beograda u vreme vladavine Rimljana u našim krajevima. Objavio sam više stručnih knjiga, studija i članaka. Oženjen sam Nevenkom, rodjenom Samardžija, imam sina Nenada, snaju Jelenu, rodjenu Srejić i unuku Nevenu. Penzionerske dane provodim u Beogradu, najviše surfujući na internetu, a umem i da skoknem do rodnog sela. Kad bih se ponovo rodio, i knjizi posvetio, budio bih se sa knjigama o fizici mikro sveta – nauci koja kao i arheologija daje, u većini slučajeva, nepredvidive ali značajne rezultate. A kako je nekad bilo i odakle sam krenuo i iz kog jata poleteo, saznaćete  ako odete na ovaj link:  http://solair.eunet.rs/~bojovicd

Advertisements

4 Responses to “Autor”


 1. 1 bojovic dragoljub April 25, 2007 at 4:23 pm

  Pozdrav za Mog imenjaka i prezimenjaka ali samo sto sam ja iz Cacka. Neznam da li funkcionise ova adresa pa se cujemo.

 2. 2 Ana Jovanovic July 11, 2007 at 8:04 pm

  Postovani g-dine Dragoljube,
  pregledavajuci internet strane naidjoh i a Vas web, kao i vi zavrsila sam filozofski fakultet, odsek arheologija. Medjutim kako to biva sada su interesovanja malo drugacija, ali prva ljubav, kako se kaze, ne moze da se zaboravi.
  Posto ste svoj vek proveli u muzeju, prepostavljam da bi mogli da mi pomognete.
  Pitanje se odnosi na rimski period naseg grada. Da li je pronadjen bilo kakav predmet na kome se moze videti predstava broda, bilo recnog ili pomorskog. Sa saznanjem da je limes branjen uglavnom sa obala, predpostavljam da postoje takvi nalazi, ali izgleda da nisam bila te srece da ih pronadjem u publikacijama nasih kolega. Ovo bi mi znacilo jer se vec par godina, u slobodno vreme, bavim pomorskom arheologijom kao i razvojem anticke nautike.

  unapred zahvalna
  Ana Jovanovic

 3. 3 Zloćka November 18, 2007 at 12:01 pm

  Gospodine Bojoviću,

  Željela bih i na vašem blogu da vam se zahvalim na ispravci mog posta.
  Takođe, sve pohvale za vaš rad, zaista mi se sviđaju tekstovi koje sam ovdje pročitala. Pružaju mi za mene sasvim novu perspektivu Beograda.

  Srdačan pozdrav!

 4. 4 Marko Jankovic July 24, 2008 at 10:20 pm

  Postovanje,
  odavno imam jedno pitanje za Vas ali nisam znao kako do Vas da dodjem do sada. Naime, skoro sam diplomirao na katedri za anticku arheologiju u Beogradu na temu Rimske igre na teritoriji Srbije. Prikupio sam veliki broj nalaza zetona, kockica i tabli sa nase teritorije. Dr Slavica Krunic mi je ljubazno ustupila predmete iz Muzeja grada Beograda za potrebe rada. Medjutim, u njenoj kancelariji stoji jedna tabla za igru o kojoj se apsolutno nista ne zna u Muzeju. Rekli su mi samo da ste je vi doneli i to verovatno sa Kalemegdana. Hteo sam da Vas pitam da li se secate o kom predmetu se radi i gde je i u kom kontekstu pronadjen. Unapred hvala!
  Marko


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: